bool(false)

Borstkanker en voeding: welke voedingsadviezen zijn er?

 

Het is moelijk te geloven dat drie woorden – voeding, borstkanker, advies – zoveel teweeg kunnen brengen, en toch is het zo. Zelfs wanneer we niet ziek zijn, vliegen de voedingsadviezen ons rond de oren, maar vooral bij borstkanker roept het onderwerp veel vragen op. Welke rol speelt voeding bij een lichaam dat reageert op behandelingen en operaties? En kan je voeding al dan niet het risico op borstkanker beïnvloeden?  

 

Kan je via voeding borstkanker voorkomen?

Er zijn theorieën in overvloed die zeggen dat het doen van “de juiste dingen” – wat dat ook is – de ziekte kan voorkomen. De uitdaging is bepalen wat de juiste en verkeerde keuzes qua levensstijl dan precies zijn, met betrekking tot voeding en borstkanker. Er zijn namelijk veel onduidelijkheden in de zoektocht naar de optimale voeding:

 

Het is moeilijk om conclusies te trekken over voeding en de impact op kanker, omdat het meeste onderzoek tot nu toe niet voldoende groot is of niet lang genoeg is uitgevoerd om een definitief resultaat te bieden. De gegevens bestaan gewoon niet, zeggen sommige experts. En zelfs als een vrouw “alles goed doet”, gezond eet, traint en alcohol vermijdt, is er geen garantie dat ze geen borstkanker krijgt.

 

Voeding en borstkanker: welk advies moet ik volgen?

Dus, hoe beslis je dan welk advies je volgt? Het is belangrijk om dit onderwerp grondig te bespreken met uw medisch team. Ieder individu heeft een uniek metabolism en heeft specifieke gewoonten en uitdagingen. Je kan eventueel een voedingsdeskundige of diëtist raadplegen bij vragen rond voeding.

 

Veel voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat als je je voedingspatroon volgt met voedzame, onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en volle granen, je algemeen welzijn toeneemt en je problemen zoals diabetes en sommige vormen van kanker kan voorkomen. Veel water drinken is belangrijk – idealiter ongeveer 2 liter per dag. Het verminderen van alcohol – of helemaal elimineren – houdt je calorie-inname laag en beschermt je tegen een verhoogd risico op veel kwalen.  

 

Van sommige van de zogenaamde ‘superfoods’ is vastgesteld dat ze in bepaalde gevallen helpen bij het voorkomen van borstkanker. Deze superfoods zijn:

 

Of onze voeding en borstkanker gelinkt zijn aan elkaar, zullen we misschien nooit weten. Maar de meesten van ons zijn, na een diagnose borstkanker, wel bereid om enkele veranderingen in onze levensstijl te maken, om goed en gezond te leven. Het vinden van een gezonde levensstijl die bij ons past, zorgt ervoor dat we met minder zorgen kunnen leven. Om je op weg te helpen, zijn hier alvast enkele lekkere smoothierecepten. Geniet ervan!