bool(false)

De voordelen van zwemmen na een borstkankeroperatie

 

Mag je zwemmen na een mastectomie of andere borstoperatie? Absoluut! Wanneer je arts zegt dat je aan matige lichaamsbeweging mag doen, is zwemmen een van de beste keuzes. Veel dokters en zwemexperts beschrijven het als een van de veiligste en meest comfortabele manieren om opnieuw met lichaamsbeweging te starten.

 

Omdat zwemmen een zachte vorm van bewegen is, is het een uitstekende manier om al je grote spiergroepen te oefenen na een borstoperatie. Door te bewegen voorkom je bovendien spieratrofie, waarbij je spieren dunner en minder krachtig worden: dit zien we soms bij post-chirurgische patiënten die langdurig zittend blijven.

 

“Een groot voordeel van zwemmen is het magische drijfvermogen van water. Dat zorgt ervoor dat er geen druk of spanning wordt uitgeoefend op de spieren en gewrichten”, zegt Jane Katz, professor in gezondheid en lichamelijke opvoeding in New York. “Er is ook het verkoelende effect van het water, wat je temperatuur tijdens je training laag houdt. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die last hebben van opvliegers door natuurlijke of vervroegde menopauze.”

 

Zwemmen versterkt je spieren en verbrandt calorieën

 

Na een borstoperatie ligt je zwaartepunt waarschijnlijk ietsje anders en moet je leren om jezelf anders te positioneren. Zwemmen versterkt je buik, rug en schouders, die allemaal bijdragen aan het ondersteunen van je lichaam, waardoor de kans op rugklachten lager wordt. Sterkere en meer gespierde spieren, vooral de buik-, schouder- en borstspieren, zorgen voor een makkelijker herstel na borstoperaties.

 

Er zijn ook cardiovasculaire voordelen. Als je eenmaal een goed zwemtempo hebt gevonden, verbeter je je hartconditie – de belangrijkste spier in je lichaam – elke keer dat je zwemt.

 

Sommige vrouwen ervaren gewichtstoename na chemotherapie en zoeken een manier om iets meer calorieën te verbranden. Zware sporten zoals hardlopen kunnen voor veel vrouwen echter ongemakkelijk en zelfs riskant zijn als je valt. Zwemmen en andere watersporten kunnen helpen om calorieën op een zachte en veilige manier te verbranden. In tegenstelling tot tennis of andere competitieve sporten, kun je bovendien alleen zwemmen, aan een tempo dat je zelf kiest, en stoppen wanneer je moe bent.

 

5 tips voor zwemmen na borstkanker

 

 

 

 

 

 

Hoe zit het met het bubbelbad, de sauna of de hamam wanneer ik een borstprothese draag?

 

Veel vrouwen hebben vragen over het dragen van hun borstprothese in bubbelbaden en sauna’s. Dit zijn onze aanbevelingen:

 

Kan ik een badpak dragen?

 

Absoluut! Als je een reconstructie hebt gehad, zal je zwemkledij wellicht nog passen en de nodige steun geven tijdens het zwemmen.

 

Als je een borstprothese draagt, zijn er veel badmode-opties met hoesjes beschikbaar, die net zo mooi zijn als je gewend bent. In de hoesjes kan je een silicone borstprothese dragen of een specifieke zwemprothese.

 

Chloor en zout water beschadigen je borstprothese niet, maar spoel je prothese (en je badpak of bikini) na het zwemmen wel goed af. Als je je borstprothese niet afspoelt, zullen de zouten en/of chloor achterblijven en de siliconen in je prothese afbreken.

 

 

Wanneer je klaar bent voor een actievere vorm van beweging, na overleg met je arts, is trampolinespringen misschien iets voor jou. Het zou ook helpen bij lymfoedeem. In dit artikel lees je er meer over.