Steungroepen voor borstkanker: welke soorten bestaan er?
Welke steungroep voor borstkanker past bij jou en je behoeften? Ontdek een overzicht van de verschillende soorten beschikbare hulp en ondersteuningsgroepen.
Elke diagnose van borstkanker is uniek. Van het type tot de behandeling en de uiteindelijke uitkomst, geen twee vrouwen zullen precies dezelfde ervaring delen. Wat ze eventueel wel delen, is de behoefte aan steungroepen voor lotgenoten die hetzelfde meegemaakt hebben.
Een generatie geleden, toen de overlevingscijfers voor borstkanker op lange termijn nog laag waren en er minder bekend was over de ziekte, vonden vrouwen niet vaak informatie en emotionele steun buiten hun kring van artsen, familie en vrienden. Het stigma om zich anders en alleen te voelen leidde tot gevoelens van isolatie en angst, en dit allemaal naast de fysieke pijn die met de ziekte gepaard gaat. Toen bestonden er nog geen steungroepen voor vrouwen met borstkanker.
Gelukkig zijn de prognose en de overlevingskansen van borstkanker vandaag veel groter, alsook de opties voor vrouwen die hulp zoeken. Van traditionele en persoonlijke steungroepen voor borstkanker tot telefonische hulplijnen, individuele therapie, internetfora, sociale media, blogs en meer. Je vindt vast en zeker een soort steun of ondersteuningsgroep die bij jou past.
De kracht van persoonlijke steungroepen voor borstkanker
Als je waarde hecht aan een persoonlijke aanpak en een gevoel van verbondenheid met anderen, dan kunnen persoonlijke steungroepen voor vrouwen met borstkanker iets voor jou zijn. De persoonlijke sessies versterken lichaam, geest en emoties. Studies tonen aan dat vrouwen in deze steungroepen minder stress en angst ervaren, gezondere immuunsystemen hebben en meer geneigd zijn hun therapie en behandeling voor borstkanker trouw te blijven, wat hun kans op overleving verhoogt.
De meeste steungroepen voor borstkanker zijn toegespitst op specifieke kwesties of interesses. Sommigen maken een onderscheid in de fase van borstkanker waar vrouwen inzitten, bijvoorbeeld net een diagnose gekregen of reeds een behandeling gestart. Deze vrouwen hebben namelijk andere behoeftes dan vrouwen die hun behandeling achter de rug hebben of vrouwen waarbij de kanker is teruggekeerd. Nog andere steungroepen richten zich bijvoorbeeld op jonge vrouwen met borstkanker, die vragen hebben rond kinderen en vruchtbaarheid.
Vaak werken steungroepen met een open lidmaatschap, waarbij je sessies vrijblijvend kan bijwonen. Dit kan een goede keuze zijn als je je niet meteen wil of kan binden aan een specifieke steungroep. Vrouwen die eerder op zoek zijn naar consistentie en persoonlijke relaties kunnen dan weer wel kiezen voor steungroepen die werken met registraties of lidmaatschap. Op die manier maak je kennis met de andere leden en ervaar je misschien een meer volledige ondersteuning.
Een andere optie zijn therapeutische steungroepen. Onder leiding van een professional in de gezondheidszorg leer je in deze groepssessies specifieke vaardigheden aan voor specifieke kwesties tijdens je ervaring met borstkanker, bijvoorbeeld depressie of echtscheiding, en hoe je hiermee kan omgaan.
Sommige vrouwen zijn meer op zoek naar concrete, medische informatie en voelen zich eerder aangetrokken tot educatieve steungroepen. In deze ondersteuningsgroepen voor borstkanker spreken gezondheidsdeskundigen over verschillende onderwerpen die met kanker te maken hebben, zoals intimiteit of voeding, vaak in de vorm van een vraag- en antwoordsessie.
Als je het moeilijk vindt om over je gevoelens te praten, zou het best kunnen dat sessies in groep het makkelijker maken voor jou om je open te stellen. Meer informatie verzamelen over borstkanker en deelnemen aan sessies van steungroepen met lotgenoten kan je het gevoel geven dat je meer controle hebt over je dagelijks leven.
Tegenwoordig kan je in de meeste borstklinieken ook informatie verkrijgen over mogelijke steungroepen of oncorevalidatie. Bij oncorevalidatie kan je, naast ondersteuning bij lichaamsbeweging, ook psychosociale lessen volgen in groepsverband. Dit kan een grote steun zijn tijdens of na je behandeling voor borstkanker.
De keuze voor een steungroep voor borstkanker is heel persoonlijk
Misschien zijn steungroepen voor borstkanker niet jouw ding. Je verkiest misschien om je gevoelens privé of zelfs anoniem te verwerken. Of je woont in een gebied zonder ondersteuningsgroepen in de buurt. Gelukkig bestaan er nog veel meer opties.
Zelfs in kleinere gemeenten is individuele begeleiding meestal beschikbaar. Er zijn psychiaters, maatschappelijk werkers, psychologen en andere soorten therapeuten die uitsluitend met kankerpatiënten werken. Je medisch zorgteam kan je helpen zoeken naar opties die het best bij jouw situatie passen, indien je niet specifiek naar een steungroep op zoek bent.
Toch kan een steungroep voor borstkanker een onverwachte bron van steun zijn. Sommigen zullen aan jou een persoon toewijzen die, naast vrijwilligster in de steungroep, verpleegster of maatschappelijk werker is, en dus bekwaam in kankerzorg. De meeste steungroepen kan je ook telefonisch bereiken voor een gesprek, zonder dat je je hiervoor hoeft te verplaatsen van thuis. Zowel de Stichting tegen Kanker als Kom op tegen Kanker heeft een gratis nummer waarop je hen kan bereiken. Dit kan een goede optie zijn als je verplaatsingsmogelijkheden beperkt zijn of als er geen persoonlijke steungroep in je buurt is.
Steungroepen voor borstkanker en de weg die voor je ligt
De behoefte van een patiënt aan emotionele ondersteuning eindigt niet noodzakelijk na de laatste behandelingssessie. Angst voor terugkeren, omgaan met de gevolgen van behandeling en het zoeken naar een “nieuwe ik”, vormen het “nabehandelingssyndroom” dat veel vrouwen ervaren. Ervaringen delen met lotgenoten kan helpen.
Anne heeft in 2008 borstkanker gehad en is na haar behandelingen zelf gestart als vrijwilligster in een lotgenotengroep. Zij heeft hier persoonlijk veel steun van ondervonden en raadt het iedereen aan. “Een dipje hebben, zelfs vijf of tien jaar later, is helemaal normaal. Want uiteindelijk is het heel wat, wat je hebt moeten meemaken. Zoek iemand op die het ook heeft meegemaakt. Die persoon kan jou echt helpen en kan net dat tikkeltje meer betekenen dan enkel de professionele uitleg van de arts of een verpleegkundige. Een lotgenote heeft het ook meegemaakt en kan je verder helpen, steun bieden en verwittigen voor zaken die je misschien kan ervaren. Ik denk dat een voorbereid iemand bovendien beter door behandeling en herstel komt.”
Lees hier het volledige verhaal van Anne.
In een steungroep voor borstkanker kan je praten met een lotgenote, iemand met een vergelijkbare diagnose of ervaring en leer je mensen kennen die jouw zorgen echt begrijpen. Tot slot vinden veel vrouwen dat een van de beste manieren om verder te gaan na hun borstkanker is om andere vrouwen te helpen tijdens hun behandeling en daarna. Vrijwilligerswerk als lotgenote van kanker in het ziekenhuis waar je werd gediagnosticeerd en behandeld, of via een telefoonlijn, internetforum of lokale groep kan ongelooflijk lonend en emotioneel helend zijn – waardoor jouw levensveranderende ervaring een grote meerwaarde kan zijn voor anderen.