bool(false)

Terug gaan werken na borstkanker: hoe en wanneer doe je dat?

 

Terug aan het werk gaan na borstkanker brengt intense gedachten en gevoelens met zich mee. Dit is volledig normaal en begrijpelijk: de diagnose en behandeling kunnen immers je beroepsleven beïnvloeden, en omgekeerd. Hoe je werk en gezondheid op elkaar inwerken, hangt af van de duur en het type van je behandeling, het stressniveau van je job en de hoeveelheid steun die je krijgt van je omgeving. Enkele vrouwen delen hun tips en zorgen over terug aan het werk gaan na borstkanker.

 

Terug gaan werken na behandeling voor borstkanker – zelfzorg en schema’s

 

Wanneer je na de behandeling van borstkanker terug aan het werk gaat, moet je belangrijkste prioriteit zijn om voor jezelf te zorgen op een manier die je herstel maximaliseert. Richt je energie eerst en vooral op jezelf, want hoe beter jij je voelt, hoe beter je zowel thuis als op het werk kunt omgaan met de verandering.

 

Doktersafspraken en behandelingen die tijdens de werkdag plaatsvinden, kunnen je routine onderbreken. Om dit tot een minimum te beperken, plant Carole, een computerspecialist die dagelijks bestralingen krijgt, haar afspraken vroeg in de ochtend of laat in de namiddag zodat de behandelingen niet al te veel impact hadden op haar werkdag. Joyce plant haar chemotherapie op vrijdag zodat ze in het weekend thuis kan rusten als ze zich zwak of misselijk voelt.

 

Barbara moest vooral wennen aan de reacties van collega’s. “Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling”, zegt zij, nu ze na een lumpectomie terug aan het werk is. Het is mogelijk dat collega’s je anders behandelen, ze vragen je bijvoorbeeld vaker dan vroeger hoe je je voelt, ze geven misschien advies over je behandeling of ze vertellen verhalen over mensen die ze kennen die ook borstkanker hebben gehad. “Uiteindelijk realiseerde ik me”, zegt Barbara, “dat ik niet verplicht ben om iemand iets te vertellen wat ik niet wil vertellen.” Barbara leerde dat ze zelf mag beslissen wat ze zegt en wat ze privé houdt, ook wanneer iemand aandringt. Als je merkt dat iemand blijft doorvragen, kan je (beleefd) zeggen: ‘Bedankt voor je interesse, maar ik bespreek dat liever niet.’ Als de andere persoon beledigd is omdat jij niet wilt praten, dan is dat zijn of haar probleem, niet het jouwe.

 

Wanda, een borstkankerpatiënte die na haar behandeling terugkeerde naar haar job in een vastgoedkantoor, maakte zich zorgen over hoe anderen zouden reageren op veranderingen in haar uiterlijk. Net als veel andere vrouwen voelde ze zich onzeker over hoe ze eruitzag. Als je bijvoorbeeld door chemotherapie je haar verliest, maak je je misschien zorgen over hoe je eruit ziet met een pruik. Als je een borstamputatie hebt gehad, denk je misschien dat iedereen naar je borst staart. Om met de reacties van anderen op jouw lichamelijk veranderingen om te gaan, is het belangrijk dat jij je zelf goed voelt in je vel. Voordat Wanda terug aan het werk ging, spendeerde ze wat tijd voor de spiegel en zei ze tegen zichzelf dat ze nog steeds dezelfde persoon is, zelfs als haar uiterlijk is veranderd. Ze zei hardop: “Ik ben nog steeds mezelf.” Sommige vrouwen oefenen thuis hoe ze zouden omgaan met opmerkingen en vragen van mensen. Misschien kan je partner of een goede vriendin moeilijke situaties met je oefenen. Werk aan je zelfvertrouwen en negeer opmerkingen waardoor je je ongemakkelijk voelt.

 

Om hulp vragen

 

Het is absoluut belangrijk dat je steun krijgt van familie en vrienden wanneer je na borstkanker terug aan het werk gaat. Als je bijvoorbeeld moe bent wegens bestralingstherapie, vraag dan in je omgeving of iemand kan helpen met het huishouden. Vrouwen zijn niet geneigd om anderen om hulp te vragen, maar dit is het moment om te leren om steun van anderen te aanvaarden. Zelfs op het werk zul je merken dat mensen bereid zijn om te helpen en te assisteren als je niet genoeg energie hebt om je opdrachten af te werken. De meeste bazen zijn ondersteunend en flexible. Als dit bij jou echter niet zo is, kan je overwegen om met HR of Personeelszaken je opties te bekijken. Het is mogelijk dat je voor bepaalde zaken gesteund wordt door de arbeidswetgeving.

 

Misschien is het zo dat je wel graag terug aan het werk wilt gaan, en dit ook hebt geprobeerd, maar dat het niet lukt doordat je te moe bent of nog te veel ongemakken ondervindt. Er zijn veel sterke, onafhankelijke vrouwen die dit meemaken, dus wees niet te streng voor jezelf. In realiteit zijn sommige jobs gewoon te moeilijk om voort te zetten wanneer de behandeling intensief is en je veel bijwerkingen ondervindt. Als je verlof moet gebruiken of arbeidsongeschiktheid wordt verklaard, zelfs voor een korte tijd, dan kan je eventueel met een hulpverlener praten over hoe je je kan voorbereiden op terug aan het werk gaan nadat je behandeling is afgelopen.

 

De overgrote meerderheid van vrouwen die na borstkanker weer aan het werk gaan, ervaart een minimale verstoring van hun werkleven. Het voordeel is dat je je normaler en productiever voelt, je hebt meer controle over je eigen leven. Wanda zei: “Voordat ik weer aan het werk ging, was ik een puinhoop. Ik dacht de hele dag aan kanker. Werken houdt me gefocust op andere zaken dan mijn diagnose, prognose en behandeling.” Voor Wanda en voor veel andere vrouwen is het terugkeren naar het werk na de behandeling een positief deel van hun herstel.

 

 

Ook Christine heeft haar terugkaar naar het werk stilaan opgebouwd, door eerst deeltijds terug aan de slag te gaan. Lees hier haar volledige verhaal.