bool(false)

Trampolinespringen tegen lymfoedeem: leuk en effectief!

 

Een vaak voorkomende bijwerking van de behandeling van borstkanker is lymfoedeem. Er zijn dingen die je kunt doen om lymfoedeem te voorkomen of te beheersen. Rebounding is een vorm van lichaamsbeweging die kan helpen bij het onder controle houden van lymfoedeem, het verbeteren van je bloedsomloop en je balans.

 

Het is een soort workout waarbij je een mini-trampoline gebruikt en het wordt steeds populairder. Misschien herinner je je de mini-trampoline nog, het klassieke hulpmiddel voor gewichtsverlies uit de jaren ‘80 (inclusief beenwarmers en zweetbandjes). De trampoline kent een heropleving, deels doordat dokters steeds meer kennis verzamelen over de werking van ons lymfestelsel. Sommige experts zeggen dat ‘rebounding’ een van de beste lymfoedeemoefeningen is die je kunt doen omdat het lymfevocht verticaal doet bewegen, vanwege de zwaartekracht en ritmische beweging.

 

Rebounding: wat is het?

 

Fitnesscentra en sportclubs over de hele wereld hebben reboundlessen aan hun aanbod toegevoegd en steeds meer consumenten schaffen zelf een trampoline aan om thuis te gebruiken. Dus ben je klaar om de sprong te wagen en intussen enkele lymfoedeemoefeningen te doen?

 

“Ik denk dat de trampoline een comeback maakt omdat het fitness- en gezondheidsproblemen aanpakt via een plezierige en effectieve workout, iets wat mensen echt waarderen”, legt John Hines uit, communicatieverantwoordelijke bij een van de meest vooraanstaande fabrikanten van rebounders. “In veel opzichten zijn mensen nu minder gezond dan vóór de fitnessboom van de jaren ’70 en ’80. Onze levensstijl is de afgelopen 40 jaar veel veranderd – mensen zijn meer inactief dan ooit tevoren, waardoor we vatbaar zijn voor tal van gezondheidsproblemen.”

 

Lymfoedeemoefeningen moeten plezierig zijn als je er een gezonde gewoonte van wil maken. Dat is de reden waarom reboundlessen meer en meer volboekt zijn. Vrouwen over de hele wereld zijn het erover eens dat springen op een trampoline een geweldig leuke manier is om fit te blijven. Maar welke voordelen zijn er nu precies aan verbonden?

 

De voordelen van beweging voor lymfoedeem

 

Om de voordelen te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe ons lymfestelsel werkt. Je lymfestelsel maakt deel uit van je bloedsomloop en transporteert vocht van weefsels naar lymfeklieren via een netwerk van bloedvaten. Lymfevocht lijkt erg op bloedplasma, maar bevat ziektebestrijdende witte bloedcellen (lymfocyten), afvalproducten en celresten, alsook eiwitten en bacteriën.

 

Het grote verschil tussen het cardiovasculaire systeem en het lymfesysteem is dat het lymfesysteem het hart niet gebruikt om de vloeistof te pompen. De lymfebeweging is meestal traag en mist druk. Lymfatische circulatie kan worden gestimuleerd door handmatige drainage (massage), spiercontractie en aerobe oefeningen. Wandelen, dansen, zwemmen, wandelen en Pilates zijn geweldige lymfoedeemoefeningen om eens te proberen, maar volgens populaire wellnessliteratuur (hoewel er tot nu toe geen definitieve wetenschappelijke studies zijn geweest), kan het ritmische ‘stuiteren’ van rebounding de lymfestroom aanzienlijk verhogen, doordat de lymfekleppen zich dankzij de beweging tegelijk openen en sluiten.

 

“Mensen met bestaande gezondheidsproblemen moeten eerst met hun arts overleggen voordat ze aan een nieuwe soort training beginnen”, adviseert Hines. Het wordt ook aanbevolen dat mensen met lymfoedeem tijdens het sporten compressiekleding dragen. Voorstanders van rebound en de daaruit voortvloeiende lymfeverplaatsing zeggen dat er veel voordelen te vinden zijn bij deze soort van lymfoedeemoefening:

 

 

Eens goed zweten zonder je gewrichten te pijnigen – en je terug een kind voelen? Klinkt als een lymfoedeemoefeningen die het proberen waard is! Overleg altijd met je arts voordat je aan een nieuwe sport begint.

 

 

Wil je meer lezen over lymfoedeem na borstkanker? In dit artikel bespreken we hoe je kan omgaan met lymfoedeem.