bool(false)

Yoga tijdens borstkanker kan het herstel bevorderen: lees het verhaal van Jessica

 

Misschien ben je momenteel herstellende van een borstkankeroperatie of andere ingreep en overweeg je om aan yoga te doen. Als dat zo is, ben je niet de enige. Honderden, misschien wel duizenden patiënten gaan in hun herstelperiode van start met deze zachte vorm van lichaamsbeweging gecombineerd met meditatie. Lees hier het verhaal van Jessica, een yoga- en pilatesinstructrice die actief bleef tijdens haar herstel van fase IV borstkanker.

 

Jessica zal niet snel de datum vergeten waarop ze haar diagnose kreeg: 17 mei 2002. Ze was toen 33 jaar oud. “Ik heb een lumpectomie gekregen om de tumor in mijn linkerborst te verwijderen in combinatie met een zogenaamde schildwachtklierbiopsie om te controleren of de ziekte zich naar mijn lymfeklieren had verspreid. Dat bleek helaas zo te zijn en uit daaropvolgende tests en scans bleek dat de kanker zich al naar mijn lever had verspreid. Ik kreeg dus de diagnose fase IV borstkanker.”

 

Jessica heeft geen bestraling gekregen, maar wel 49 weken chemotherapie. “In die tijd gebruikte ik 3 verschillende combinaties van medicijnen, waaronder eentje voor een klinische proef waarbij het geneesmiddel continu werd toegediend – er werd een zakje van 500 cc met medicijn aangesloten op mijn drainagetube door middel van een draagbare pomp. Ik heb dit 6 maanden rondgedragen in een heuptasje.”

 

Yoga en borstkanker

 

“Ik prijs me gelukkig dat ik niet de ernstige bijwerkingen van chemo heb ervaren, zoals misselijkheid en extreme vermoeidheid, maar ik was wel zo kaal als een bowlingbal! Tijdens mijn chemo daalden mijn bloedwaarden net iets te veel, dus ik was niet in staat om krachtige, aerobe oefeningen te doen. Ik kong gelukkig wel nog mijn Pilates-lessen geven, mits een kleine aanpassing van mijn eigen bewegingen. Ook yoga is perfect tijdens het herstel van borstkanker omdat het een heel zachte vorm van training is. Ik ben er altijd naar blijven uitkijken om les te geven omdat de mensen in mijn lessen zo ondersteunend en bemoedigend voor me waren tijdens deze ervaring. Het lesgeven hielp me een gevoel van ‘normaliteit’ te behouden tijdens zo’n chaotische tijd.”

 

Het feit dat Jessica fysiek in staat was om les te geven, gaf haar vertrouwen dat ze nog steeds sterk en gezond was, kanker of niet. “Het was een enorm stressvolle tijd met veel ups en downs. Voor mij was het moeilijkste aspect van het omgaan met mijn ernstige diagnose het psychologische en emotionele aspect. De steun en aanmoediging die ik kreeg van vrienden, collega’s, klanten en de mensen in mijn lessen hielpen me echt om positief te blijven.

 

Yoga, Pilates en herstel van borstkanker

 

Maar welke rol speelden yoga en Pilates dan precies in het herstel van borstkanker? “Ik ben ervan overtuigd dat ik in staat was om gefocust te blijven en te geloven in mijn volledige terugkeer naar gezondheid omdat ik me, dankzij yoga en door actief te blijven, nooit echt “ziek” of fysiek tot minder in staat heb gevoeld. Het is echt verbazingwekkend hoe sterk en veerkrachtig het menselijk lichaam is, zelfs bij het omgaan met een ziekte zoals borstkanker en uitputtende medicijnen zoals chemotherapie.”

 

“Pilates en yoga hebben me geholpen bij het herstellen van borstkanker doordat ze inspelen op de fysieke behoeften van mijn lichaam om sterk en geconditioneerd te blijven tijdens mijn behandeling. Beide vormen van beweging vereisen ook dat je mentaal “verbonden” bent – bewust van hoe je lichaam werkt. De geest moet gefocust blijven op de activiteit, dus er is op dat moment geen ruimte in je hoofd om je zorgen te maken over je borstkanker. Het is echt behulpzaam om je hersenen een pauze te geven en je gewoon te concentreren op de fysieke activiteit. En nogmaals, yoga tijdens mijn herstel hielp me te geloven dat ik sterk en gezond was – dat leidde tot zelfvertrouwen en rust in mijn hood.”

 

Voordelen van lichaamsbeweging tijdens herstel van borstkanker

 

Hoewel yoga en herstel van borstkanker in veel opzichten hand in hand gaan, moet je er wel op letten dat je je lichaam niet te zwaar belast tijdens de behandeling. Je lichaam heeft al veel werk te doen om zichzelf te herstellen en te genezen, dus je moet oppassen dat je niet nog meer last toevoegt door te krachtige oefeningen of onnodige stress.

 

“Toch beschouw ik lichaamsbeweging, stressmanagement en lichamelijk welzijn als onderdeel van mijn “voorschrift” voor gezondheid – en als garantie dat, als ik zou hervallen, mijn lichaam sterk genoeg zal zijn om dit opnieuw te doorstaan. Ik heb altijd gezegd dat, indien ik opnieuw chemo moet krijgen, ik het aankan. Maar ik zou het natuurlijk liever niet doen.”

 

“Eén van mijn vaste yogaklanten is ook een overlevende van borstkanker. We praten vaak over de kleine en grote zorgen van het leven na de ziekte. Zij had een bilaterale borstamputatie met reconstructie van de tramflap – als gevolg daarvan verloor ze een aanzienlijke hoeveelheid van haar kernkracht. Tijdens haar herstel is ze mijn yogalessen blijven volgen. Intussen heeft ze ongelooflijke vorderingen geboekt op vlak van kracht en evenwicht in haar torso. Ze is een van mijn grootste succesverhalen.”

 

Tips en advies voor andere vrouwen tijdens hun herstel

 

Jessica is een inspiratie voor de vrouwen in haar lessen: “Eén van de aardigste dingen die ze ooit tegen mij zeiden, is dat ik hen heb geïnspireerd en dat ik – door actief te blijven – een voorbeeld ben voor andere vrouwen die mogelijk met de ziekte worden geconfronteerd. Doordat ik Pilates gaf met een kaal hoofd en een heuptasje waardoor ik fase IV medicijnen kreeg toegediend, zeggen klanten me dat zij gemotiveerd werden om harder hun best te doen, zichzelf meer uit te dagen en zeker niet op te geven.”

 

Pilates en yoga zijn meer dan lichaamsbeweging: het gaat om het vinden en behouden van balans in je leven, fysiek én mentaal. “Zelfs wanneer je gedachten volledig gefocust zijn op een angstaanjagende diagnose, is het belangrijk om tijd te nemen om voor jezelf te zorgen, fysiek en mentaal. Kanker, en alles wat daarbij hoort, is slechts een klein deel van wie je bent. Het hoeft je leven niet te definiëren en te domineren. Vertrouw op je vermogen om te herstellen, te genezen en weer gezond te worden.”

 

 

Wil je meer weten over andere vormen van lichte lichaamsbeweging die je kan doen tijdens je behandeling of herstel? Lees hier meer over de voordelen van zwemmen bij borstkanker.